Společně ke 130. výročí narození Marie Sedláčkové-Serbouskové

V roce 2025 se v krajkářském světě můžeme těšit na několik dalších významných událostí – například v bulharském Kaloferu se uskuteční světový kongres OIDFA. V našich končinách zase pracuje hned několik týmů na přípravách akcí k výročí narození krajkářky Marie Sedláčkové-Serbouskové.

Markéta Fabiánková se rozhodla obě zmíněné události propojit – propojení krajkářek je totiž také tématem kongresu OIDFA. Vzala si na starost přípravu českého stánku na kongresu OIDFA, kde by ráda prezentovala krajky inspirované stylem Marie Sedláčkové-Serbouskové. Přizvala ke spolupráci mě a Annu Halíkovou a projekt, který jsme společně vypracovaly, vypadá takto:

Společně k výročí Marie Sedláčkové-Serbouskové

Rády bychom vyzvaly krajkářky z České republiky ke spolupráci na přípravě krajek pro český stánek na kongresu OIDFA v bulharském Kaloferu v srpnu 2025. Připravily jsme jednoduchý paličkovaný proužek, ve kterém jsme použily několik základních technik tak, aby se střídaly hustší a vzdušnější plošky ve tvaru trojúhelníku nebo kosodélníku. Z těchto proužků bychom chtěly sestavit větší kompozice, které bychom rády prezentovaly jako závěsy. Kolik jich bude a jak budou velké, to záleží na tom, kolik proužků se nám sejde. Máme připravených několik variant, ale možností je opravdu mnoho, jak jsme během přípravy tohoto projektu zjistily.

Naším cílem je ukázat, jak nesmírně variabilní ten systém, který Marie Sedláčková-Serbousková vytvořila, je. Jak to samé může vypadat pokaždé jinak, podle toho, jak se to poskládá. Nechceme vytvořit repliky jejích prací, nechceme ji kopírovat, chceme to, co vymyslela, zase posunout o kousek dál.

Ještě před vystavením v Kaloferu bychom tyto kompozice rády představily také českému publiku v rámci oslav výročí Marie Sedláčkové-Serbouskové a po skončení kongresu v Kaloferu pro ně budeme hledat další důstojné umístění a uplatnění.

Prosíme o doručení vašich příspěvků nejpozději do 15. 5. 2025, protože sestavení jednotlivých proužků do potřebného tvaru bude vyžadovat mnoho práce a času.

Jak se projekt vyvíjí, můžete sledovat na této internetové stránce, na stránkách Markéty Fabiánkové www.putovanizakrajkou.cz a na speciálně vytvořené facebookové stránce. Najdete na nich také veškeré potřebné informace týkající se vypracování krajek, použitého materiálu, míst a termínu odevzdání atd.

Předem děkujeme za spolupráci a těšíme se na výsledek společného snažení.
Markéta Fabiánková, Dana Mihulková, Anna Halíková

  • Použijte podvinek otištěný v časopise Krajka nebo Paličkování, nebo si ho stáhněte z této internetové stránky.
  • Zkontrolujte, zda má vaše kopie či výtisk podvinku správné rozměry. Toto je velice důležité, protože krajky, které budou mít jinou než požadovanou velikost, nebude možné do kompozice zařadit.
  • Rozměry proužku jsou:
  • Vnější okraje píchejte na hladko (tj. za druhý pár). Krajové nitě by měly pokud možno ležet přesně na linii nakreslené v podvinku – počítejte tedy s tloušťkou nití a krajové špendlíky zapichujte nepatrně před nakreslený okraj.
  • Použijte bavlněné mercerované nitě Barkonie 24 MA (25 tex x 3, Nm 40/3) v bílé barvě (číslo barvy 0010). Seznam prodejců najdete na záložce Potřebný materiál.
  • Budete potřebovat 12 párů. Spotřeba materiálu není velká, stačí něco přes 1 metr na každou paličku.
  • Proužků můžete upaličkovat a odevzdat i více – v tom případě ale prosím každý zvlášť začněte a ukončete (nespojujte je jednoho delšího pruhu).
  • Techniky střídejte přesně tak, jak je uvedeno v podvinku (jiné pořadí by nabouralo výsledný sestavený obrazec).
  • Po dokončení posledního trojúhelníku z hvězdiček ještě projděte dvěma páry plátnem zleva doprava a pak z každé dvojice párů upaličkujte řetízek. Tato část nám při sestavování kompozic umožní nenápadné sesazení proužků a ukrytí konečků.
  • Krajku lehce natužte, nejlépe lakem na vlasy (používáme značku Lybar, číslo 4 nebo 5). Předem si ověřte, zda lak nerozpouští barvu z vaší tiskárny nebo kopírky. Nedoporučujeme přelepování podvinku fólií či izolepou (lak na ní ulpívá a vytváří šupinky) – podvinek případně překryjte pauzákem.
  • Krajka se vejde do obálky velikosti DL. Odešlete ji prosím včetně formuláře na adresu Dany Mihulkové nebo Markéty Fabiánkové, nebo ji předejte osobně – adresy i formulář ke stažení najdete na záložce Odevzdání.
  • Dotazy či připomínky prosím směřujte na e-maily mihulkova@podvinky.cz nebo marketa.fab@volny.cz.

Zde si můžete zdarma stáhnout podvinek a pokyny k vypracování proužku krajky: Stáhnout podvinek a pokyny ve formátu PDF

Pokud si chcete současně objednat i potřebné nitě, použijte prosím tento odkaz: Koupit nitě a stáhnout podvinek

V obou případech budete přesměrováni na prodejní formulář na platformě SimpleShop, kde vyplníte potřebné údaje a odešlete svou objednávku. Soubor vám bude doručen obratem. Pokud objednáváte také nitě, obdržíte odkaz ke stažení souboru bezprostředně po uhrazení objednávky a nitě Vám budou odeslány prostřednictvím vámi zvoleného dopravce do tří pracovních dnů.

  • Současně budete požádáni o souhlas se zařazením stejných kontaktních údajů do databáze tohoto projektu. Díky těmto údajům vás budeme moci formou e-mailového newsletteru příležitostně informovat o tom, jak projekt postupuje, kde byly krajky vystaveny atd. Odběr těchto informací můžete kdykoliv zrušit. Tuto databázi bude spravovat Dana Mihulková a přístup k ní získá také Markéta Fabiánková.
  • Pokud jde o výsledné dílo, při odevzdání krajky se můžete prostřednictvím přiloženého formuláře rozhodnout, zda vaše jméno smí být v souvislosti s projektem zveřejněno, nebo ne (popisky u stánku, případný katalog a podobně).
  • Dále budete mít možnost udělit souhlas se zasíláním dalších aktuálních informací ze světa paličkování i po skončení tohoto projektu – tuto databázi bude rovněž využívat Dana Mihulková a Markéta Fabiánková.

 

Děkujeme vám!

K upaličkování proužku krajky prosím použijte mercerované bavlněné nitě Barkonie 24 MA (25 tex x 3, Nm 40/3) v bílé barvě (číslo barvy 0010). Jedná se o všestranně použitelné nitě, z nichž se velmi příjemně paličkuje.

Proužky upaličkované z nití od jiného výrobce, jiné tloušťky či jiného odstínu by narušovaly výsledný obraz a musely bychom je z kompozice vyloučit. Děkujeme za pochopení.

Koupit nitě a stáhnout podvinek

Budete přesměrováni na prodejní formulář na platformě SimpleShop, kde vyplníte potřebné údaje a odešlete svou objednávku. Soubor vám bude doručen obratem. Pokud objednáváte také nitě, obdržíte odkaz ke stažení souboru bezprostředně po uhrazení objednávky a nitě Vám budou odeslány prostřednictvím vámi zvoleného dopravce do tří pracovních dnů.

Tyto nitě jsou k dispozici také u dalších prodejců, kteří mají v nabídce nitě značky Barkonie, například:
(seznam bude doplněn po prověření dostupnosti u dalších prodejců).

Prozatím jsem našla stejný produkt v obchodě Jimot.cz: zde

 

Upaličkované krajky prosím vložte spolu s formulářem do obálky DL a odešlete je na adresu:

Dana Mihulková, Strojnická 1011, 516 01 Rychnov nad Kněžnou

tak, aby byly doručeny do 15. 5. 2025.

Dřívější doručení uvítáme – sešívání si vyžádá mnoho času. Děkujeme za pochopení.

Pokud paličkujete ve skupině, v klubu či kroužku, využijte možnosti odeslat více kusů v jedné zásilce. Za každou osobu ale prosím přiložte jeden vyplněný formulář.

Na této stránce bude postupem času k dispozici také informace o možnosti osobního předání na některých krajkářských akcích – například na jarních krajkářských trzích, na kongresu v Německu, na festivalu v Krakovanech apod. Upřesníme.

14. 10. 2024 – dokončujeme přípravy ke zveřejnění

 

 

Markéta Fabiánková zpracovala několik sestav jako vizualizaci: