2021 | Erasmus+, projekt Bobbin Lacee (6. setkání – Übach-Palenberg)

Šesté a poslední setkání krajkářek ze šesti zemí (Česká republika, Rakousko, Itálie, Německo, Francie a Španělsko) v rámci programu Erasmus+ (projekt Bobbin Lacee) se mělo uskutečnit v červnu 2021 v Německu, ve městě Übach-Palenberg, nicméně proběhlo opět on-line, na platformě ZOOM. Hostitelem bylo Forum Alte Spitze. Tématem bylo neviditelné, nenápadné, skryté začínání a ukončování krajek, podklady vypracovala Martina Wolter-Kampmann.

Naučili jsme se spoustu triků, jak začít krajku tak, aby se nám ji podařilo později také pokud možno úspěšně a nenápadně ukončit. Jednalo se o speciální způsoby vyvazování, zatahování nití pomocí kouzelných nitek a připojování se změnou směru práce. Některé z těchto postupů jsem znala již z jiných kurzů, některé jsem znala teoreticky, ale neměla jsem je dosud vyzkoušené, a některé pro mě byly zcela nové. Všechny byly rozhodně nanejvýš zajímavé.

Paličkovali jsme celou sérii drobných kousků, na kterých jsme si mohli probírané metody vyzkoušet. Autorkou podvinků je Martina Wolter-Kampmann.

Ne pokaždé se každá z těch metod hodí a ne pokaždé stojí za to zvolit mnohdy náročný postup, často by bylo rychlejší práci zakončit standardním způsobem, ale je důležité vědět, že existují i jiné možnosti a způsoby. A především je potřeba způsob zakončení promyslet už při navrhování krajky. Už jenom změna pořadí vypracování jednotlivých částí, střídání hustších a vzdušnějších partií nebo způsob zpracování okraje může hodně pomoci.

Další fotografie najdete v této fotogalerii.

O projektu jsem později poreferovala v Muzeu krajky ve Vamberku a v Mohelnici.

V rámci slavnostního setkání v Mohelnici také všichni účastníci včetně mě obdrželi takovéto osvědčení.