2015 | Můj strom pro Schönsee

Při návštěvě u mé sestry Ireny Ring v Německu se mi dostala do rukou pozvánka na 1. krajkářské slavnosti v městečku Schönsee, plánované na červen 2015, která je současně výzvou k účasti na kolektivním díle s názvem Můj strom pro Schönsee.

Stromky navrhla Marianne Geißendörfer, techniku si volí každá krajkářka dle svého vkusu a barvy mají být přírodní (odstíny zelené, hnědé, okrové, případně trocha stříbra, které má symbolizovat sníh). Pro tuto akci jsem upaličkovala tři stromky.

Více fotografií zde.

V srpnu 2015 jsem strávila v Schönsee celý týden – zúčastnila jsem se kurzu paličkování. Při té příležitosti jsem měla možnost prohlédnout si všechny stromy pro Schönsee, kterých se sešlo na třináct set, což asi málokdo čekal. Velká část z nich je vystavená v prostorách Centra Bavaria Bohemia, další jsme objevily zavěšené nad schodištěm v obchodním domě Köck. Ty svoje tři jsem v té záplavě nakonec nenašla – jednak jsem od ledna trochu pozapomněla, jak jsem je přesně dělala, jednak byly všechny víceméně stejné, takže najít mezi tolika stromy ty svoje bylo překvapivě těžké. Pravda, některé kousky mohl člověk vyloučit hned – bohužel ne každá krajkářka paličkování stromu zvládla.

Protože osoba, která krajky na panely připevňovala, zřejmě paličkovat neumí, velkou část jich otočila rubem nahoru. (S tím se setkávám překvapivě často. Mně samotné jednou takhle otočili krajku rubem nahoru dokonce při fotografování do časopisu Praktická žena.) Když už se k něčemu takovému nachomýtnu, ráda se podívám – rub krajky bývá hodně zajímavý a hodně toho o krajkářce prozradí :-).