2014 | Posunutý rastr

Zareagovala jsem na výzvu uveřejněnou v časopise Die Spitze a upaličkovala jsem čtverec s posunutým rastrem v požadované velikosti 20 × 20 cm. Tento kousek by se měl stát součástí jakéhosi krajkového patchworku, který bude zkompletován a vystaven u příležitosti 33. kongresu v Saarlouis v roce 2015.

Výzva byla pojmenována jako „Verzogenes Raster“, což znamená něco jako posunutý, roztažený nebo také deformovaný rastr. Vzor si mohla každá účastnice vytvořit sama, případně bylo možné použít nákres, který byl dán k dispozici pořadatelem. Ten jsem použila i já, pouze jsem ho doplnila o čtvercové mouchy v diagonálních směrech.

Zde uvádím několik fotografií.

Barvu si mohla každá krajkářka zvolit dle svého, rovněž vypracování okraje bylo volitelné. Protože velmi nerada zakončuji do řetízku, upaličkovala jsem nejdříve kolem celého čtverce rámeček z hustého polohodu, k němuž jsem pak svislé páry připojila a ukončila. Myslím, že s takto provedeným okrajem se bude čtverec také snáze sešívat s ostatními. Protože těch svislých párů bylo opravdu mnoho, rozdělila jsem si práci na dvě svislé poloviny, které jsem paličkovala zvlášť. Uprostřed jsem spojovala háčkem.