2013 | Mezinárodní festival umění a řemesel, Jeruzalém

Začátkem června 2013 jsem obdržela pozvání Velvyslanectví České republiky a Českého centra v Tel Avivu k účasti na Mezinárodním festivalu umění a řemesel v Jeruzalémě, který se konal od 5. do 17. srpna. Zpočátku jsem byla v rozpacích, protože podobné akce sama aktivně nevyhledávám. Když jsem potom společně se sestrou Irenou Ring účast přislíbila, musela jsem se rychle pustit do příprav na cestu. Mimo jiné jsme si musely vyrobit provizorní podušky na paličkování (z instalatérské trubky obalené molitanem), protože vozit zrovna do Izraele pytel sena, to nevypadalo jako dobrý nápad. Podobných lapálií jsme řešily více.

 

3. srpna pozdě večer jsem tedy spolu se svou sestrou odletěla do Tel Avivu, hned na letišti se nás ujal zástupce organizátora festivalu, pomohl nám s celními formalitami a posadil nás do taxíku, jenž nás odvezl do našeho hotelu v Jeruzalémě. Kufry, ve kterých jsme měly krajky, musely zůstat na letišti, takže když pak festival v pondělí 5. srpna vypukl, my jsme bohužel neměly co ukazovat (nebyly jsme jediné). Kufrů jsme se nakonec dočkaly a zbývajících devět večerů už se u našeho boxu hromadili návštěvníci.

Předváděly jsme obě paličkování – pochopitelně jen velmi jednoduchých vzorů. Já jsem upaličkovala asi kilometr obyčejného řetízku, ten jsem pak vázala dětem, ale i dospělým, na zápěstí jako náramky. Paličkování zřejmě není v Izraeli příliš rozšířené, protože jsme se setkaly pouze s jednou místní krajkářkou, a ta nám řekla, že jich je tak deset, maximálně patnáct. Zaznamenaly jsme ale, že rusky hovořící obyvatelstvo mělo mnohem konkrétnější představu o tom, co je to paličkovaná krajka, než ostatní.

Akce se zúčastnili zástupci mnoha zemí, přivezli spoustu tradičních výrobků, někteří rovněž předváděli své řemeslo návštěvníkům. S řadou z nich jsme navázaly velmi milé kontakty. Obě bychom rády poděkovaly organizátorům festivalu za veškerou péči, kterou nám věnovali, zástupcům velvyslanectví a Českého centra za milé pozvání, a samozřejmě našim rodinám, které nám tento výlet za hranice všedních dnů umožnily.

Fotografie z festivalu najdete zde.

Protože se festival otevíral až navečer, měly jsme přes den spoustu času na objevování krás města Jeruzaléma, ale také dalších míst – navštívily jsme Betlém a vykoupaly jsme se i v Mrtvém moři. Fotografií mám obrovské množství, zde uvádím jenom výběr z nich.

Jeruzalém – město a památky

Jeruzalém – tržnice

Izrael – Mrtvé moře

Dodatečně přikládám ještě oskenované články z Orlického týdeníku, kterému jsem po návratu poskytla rozhovor. Děkuji redakci za prostor, který tomuto tématu věnovala.

Orlický týdeník, úterý 3. září 2013. Text Ivan Pivec:

Orlický týdeník, pátek 6. září 2013. Text Ivan Pivec:

Článek o cestě do Izraele jsem uveřejnila také v časopisu Krajka 3, 4/2013, str. 8 až 11.