2019 | Erasmus+, projekt Bobbin Lacee (1. setkání – Vídeň)

Ve dnech 21. až 27. února 2019 jsem se zúčastnila setkání krajkářek ze šesti zemí EU (Česko, Německo, Rakousko, Francie, Španělsko a Itálie) v rámci projektu Bobbin Lacee (program Erasmus+). Toto první setkání se uskutečnilo ve Vídni, kam každá z uvedených zemí vyslala 9 zástupců.

Na programu byly společné přednášky o textilních materiálech pro paličkování, o historii a vývoji krajky a odívání a také o používání mezinárodně srozumitelného barevného kódování technických výkresů. Po rozdělení do dvou skupin (učitelé paličkování a studenti) jsme se pak zabývali také technickým kreslením, navrhováním a paličkováním ukázek torchonu.

Další fotografie najdete zde.

Součástí programu byla také návštěva Muzea užitého umění ve Vídni – zde jsme si prohlédli vystavené krajky (bohužel pouze asi 60 kousků, muzeum jich ale ve svých sbírkách údajně uchovává asi 44 000) a právě probíhající výstavu děl univerzálního umělce Kolomana Mosera.

Program byl opravdu nabitý, do centra Vídně jsme se tedy dostaly obvykle až večer. Na fotografiích to tak úplně nevypadá, ale nakonec jsme si přece jen stihly prohlédnout některé nejznámější památky a trochu se zorientovat. Za bílého dne jsme se dostaly do Wagnerovy vily, kde jsme si prohlédly expozici Ernsta Fuchse.

Fotografie najdete zde.

Jednalo se o první setkání v rámci projektu, druhé následovalo v červenci téhož roku v italském městečku Scanno.