2016 | Zagarolo (Itálie)

Krajkářská akce Tramando …Tessendo v italském Zagarolu (nedaleko Říma).

Fotografie z městečka Zagarolo jsou zde.

Ve dnech 20. až 22. května 2016 jsem se se svou sestrou Irenou Ring zúčastnila setkání krajkářek pod názvem Tramando …Tessendo v italském Zagarolu, což je městečko nedaleko Říma. Kromě nás byly letos pozvány také zástupkyně Kantcentra v belgických Bruggách, v předchozích letech se zde vystřídali hosté z jiných evropských zemí.

Akce se konala v nádherných prostorách paláce Rospigliosi, které jsou zdobené freskami ve stylu pozdního manýrismu (16. století, A. Tempesta, bratři Zuccariové, v paláci pobýval také Caravaggio). Jedná se mimo jiné o výjevy z bitvy u Lepanta a o lovecké motivy. K vidění byly krajky paličkované, šité a drhané a také výšivky nejrůznějšího druhu, zejména reliéfní výšivky typu palestrina (Palestrina je také město nedaleko Říma, v sousedství Zagarola). Obrázky a dokonce i videa týkající se tohoto druhu výšivky najdete na internetu pod heslem „palestrina stitch“. Prodávaly se vzory na paličkování, nejrůznější potřeby, pomůcky, materiály (v budově vyrostly dvě výborně zásobené galanterie), korálky, drobné výrobky a šperky. Přímo naproti našemu stánku rozložila své poklady sběratelka krajek, a přestože jsme je měly před očima tři dny, ani jsme si nestačily všechny ty vzácnosti podrobně prohlédnout. Na některé nejcennější a nejstarší kousky nás sama upozornila, řekla nám něco o jejich původu a o technice, jíž byly vytvořeny.

Kolegyně z belgických Brugg vyučovaly ve svých kurzech klasické staré typy belgických krajek, já jsem ve svém kurzu nabídla krajku moderní – navázala jsem na svou práci „QR“, kterou jsem představila na loňském Bienále české krajky. Nyní jsem při této příležitosti připravila publikaci Jak upaličkovat QR kód, na jejímž základě jsem pak kurz vedla. V době, kdy jsem byla přítomná u našeho stánku, jsem stejnou technikou (ale v kombinaci několika barev) paličkovala stejnou technikou dekorativní úzký pásek.

V prezentaci, která se konala v sobotu odpoledne, představila kolegyně z Brugg činnost Kantcentra, já jsem si pro své vystoupení připravila informace a fotografie týkající se Vamberka a krajkářství v jeho okolí, potažmo v České republice.

Součástí akce bylo také společné paličkování předem zaregistrovaných krajkářek (přibližně 150 osob) z mnoha různých italských krajkářských svazů a sdružení – zaplnily největší sál v paláci. Když se po minutovém společném paličkování odebraly ven na společné focení, měla jsem šanci prohlédnout si většinu rozpracovaných děl, s nimiž se do Zagarola přijely pochlubit. Často se jednalo o klasické krajky podle osvědčených starých vzorů, těch vyloženě moderních bylo o poznání méně.

Ráda bych poděkovala své sestře za to, že mě do Zagarola doprovodila, a samozřejmě Alessandře Caputo za tlumočení z angličtiny do italštiny během mého kurzu a mé prezentace a dále Antonelle Della Bella a Massimovi Proia z organizace Sinergie za pozvání a veškerou péči a pozornost, kterou nám během našeho pobytu věnovali.

Text o akci posléze jsem napsala pro časopis Krajka.