2013 | Kongres Německého svazu krajkářek v Schönsee

6. dubna 2013 jsem společně s Jiřinou Rejentovou navštívila kongres Německého krajkářského svazu (Deutscher Klöppelverband, e.V.) v městečku Schönsee, jež leží jen několik kilometrů od Rozvadova.

Před radnicí nás zaujala obří poduška s paličkami, v oddací síni radnice se prezentovali hosté ze zahraničí spolky z Rakouska, Belgie, Nizozemska a z dalších zemí. V Centru Bavaria Bohemia vystavoval Německý krajkářský svaz – většina prací se vztahovala k hlavnímu tématu tohoto kongresu, tedy k moderním půdicím. K vidění byly nejrůznější kombinace, půdice, které ještě ani nebyly pojmenovány…

Dále jsme zhlédly soutěžní práce na téma „Černá“. V obchodním domě Köck jsme „omrkly“ nové materiály, které k nám ještě nedorazily, například nádherné melírované hedvábné příze. Obrovské množství nejrůznějšího materiálu, potřeb, ale i hotových výrobků jsme pak viděly v budově školy, kde byly v mnoha učebnách a také na chodbách soustředěni všichni prodejci.

Ve všech prostorách, kde se něco dělo, byla poměrně velká tlačenice, takže někdy nebylo snadné proniknout blíže. Určitě jsme neviděly všechno, ale i tak toho bylo opravdu hodně. S fotografováním byl trochu problém, protože se ve skleněných vitrínách většinou odrážely stropní zářivky a všude bylo plno lidí. Vkládám sem tedy jen několik fotografií, které se mi podařilo „ulovit“.